Sudan’da çatışmalar iyice şiddetlendi, sokaklar cansız bedenle doldu

Sudan’da ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri arasında başlayan çatışmalar şiddetini her geçen dakika artırırken, ülkeden gelen görüntüler krizin boyutunu gözler önüne serdi. Sosyal medyaya düşen görüntülerde, yerde onlarca cesedin olduğu görüldü. Açıklanan resmi rakamlara göre ise 56 sivil hayatını kaybetti, 595 kişi yaralandı. Birleşmiş Milletler, çatışmaların acilen durdurulması çağrısı yaptı.

Sudan‘da aylardır yüksek devam eden tansiyon dün ordu ile paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında başlayan çatışmalarla zirveye çıktı. Çatışmalarda en az 56 sivilin hayatını kaybettiği, 595 kişinin yaralandığı açıklandı. İngiliz haber ajansı Reuters’a konuşan görgü tanıkları taraflar arasında Hartum yakınındaki Omdurman kentinde çatışmaların kuvvetlendiğini söyledi. Sabah saatlerinde Hartum yakınlarında, Omdurman’da ve Bahri kentlerinde çatışma sesleri duyulurken daha önce çatışmanın yaşanmadığı Kızıl Deniz şehri Port Sudan‘da da silah seslerinin duyulduğu öğrenildi.

“GÖRÜNTÜLER İÇ AÇICI DEĞİL”

Ülkeden gelen fotoğraflar adım adım iç savaşa doğru gidildiğini gözler önüne serdi. Sosyal medyaya düşen görüntülerde,çatışmalarda ölen onlarca kişinin cansız bedeninin yerde olduğu görüldü. Ölen kişilerin Sudan ordusu tarafından vurulan HDK mensupları olduğu belirtildi.

GENELKURMAY BAŞKANI’NDAN ÇAĞRI

Sudan Genelkurmay Başkanı Abdül Fettah El-Burhan Katar merkezli Al-Jazeera TV’ye konuştu ve HDK’nın geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

“KÖPEK GİBİ ÖLECEKSİNİZ”

HDK’nın lideri olan ve Hemedtiismiyle bilinen General Muhammed Hamdan Dagalo ise Burhan hakkında “Kanun kaçağı” ve “yalancı” diyerek, “Sizin nerede saklandığınızı biliyoruz ve sizi oradan çıkarıp adalete teslim edeceğiz yoksa köpek gibi öleceksiniz” dedi.

BM’DEN, “ÇATIŞMALARI DURDURUN” ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi‘nden yapılan yazılı açıklamaya göre üye devletler, Sudan’da ordu ile HDK arasındaki çatışmalardan derin endişe duyduklarını belirterek, sivillerin de dahil olduğu can kaybı ve yaralanmalardan duydukları üzüntüyü ifade etti. Tarafları, çatışmaları acilen durdurmaya, sükuneti yeniden sağlamaya davet eden BMGK üyeleri, tüm aktörlere Sudan’daki mevcut krizi çözmek için diyaloğa dönme çağrısı yaptı. BMGK üyesi devletler, ayrıca ülkeye insani yardımın iletilebilmesi ve BM personelinin güvenliğinin sağlanmasının önemini vurgulayarak, Sudan’ın birliği, egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne olan bağlılıklarını bir kez daha teyit etti.

“HDK LİDERİ KAÇTI” İDDİASI

Sudan ordusu, dün sabahtan bu yana çatıştığı paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK) “Hımidti” lakabıyla bilinen lideri Muhammed Hamdan Dagalu’nun sığındığı yerden kaçtığını iddia etti. Ordudan yapılan yazılı açıklamada, “İsyancı milis lider Hımidti, koruma ekibinin ve güvenliğinden sorumlu askerlerin çekilmesinin ardından sığınağından kaçtı.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, Hımidti’nin ne zaman kaçtığı ve nerede gizlendiği konusunda bilgi verilmedi.

ORDU İLE HDK ARASINDA ÇATIŞMA ÇIKMIŞTI

Sudan’ın başkenti Hartum ve çeşitli şehirlerinde, dün sabah Sudan ordusu ile paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK arasında askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydır yaşanan “sözlü kavga”, iki güç arasında sıcak çatışmaya dönüşmüştü. 2021’de ülkede yaşanan askeri darbe sonrasındaki geçiş döneminde ordu ve HDK siyasi güç için kutuplara ayrılmış fakat taraflar arasında bir anlaşma sağlanamamıştı.

Haberler.com – Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Sudan Ordu Dünya Güncel Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir